Pomarańczowy poncz
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 butelki białego wina wytrawnego
3 pomarańcze
3 brzoskwinie
5 moreli
250 g truskawek
cytryna
250 g cukru
pół litra wody sodowej
8 kostek lodu
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z błonki i kroimy w plasterki, morele i brzoskwinie drylujemy i kroimy w ósemki. Układamy na dnie szklanej wazy i przesypujemy cukrem. Mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim owoce w wazie. Wlewamy schłodzone wino i wodę sodową, mieszamy. Dodajemy pokrojone na pół truskawki. Wrzucamy lód i jeszcze raz mieszamy. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek.
Pomarańczowy poncz,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje