Żurek
Składniki:
2 suszone grzybki2 l bulionu warzywnego2-3 cebule20 dag bekonu lub wędzonki1/2 l zakwasu2 ząbki czosnkułyżka chrzanu3 ziarna ziela angielskiego2 łyżki olejuMajeranek30 dag białej parzonej kiełbasy4 żółtka ugotowane na twardosól, pieprz
Przygotowanie:
Żurek wielkanocny
Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
Robimy zakwas
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje