Zupa z dyni
Składniki:
50 dag pokrojonego w kostkę, oczyszczonego miąższu dynicebula2 marchewki800 ml bulionu warzywnegosok z jednej pomarańczyłyżka masłakawałek świeżego imbiru150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego2 łyżki oliwyłyżka posiekanej kolendrysól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak, pozornie mdły, w połączeniu z przyprawami oraz innymi warzywami nabiera charakteru. Miąższ dyni można dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z niego pyszne kremowe zupy. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać, drobno posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5?7 minut. Zalać bulionem, przykryć, gotować do miękkości jeszcze około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać. Garnek z zupą ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje