Zapiekanka z wołowiną
Składniki:
35 dag gotowanej wołowinycebula6 dag orzechów30 ml bulionu wołowego5 dag masłałyżka mąkiłyżka sosu chili2 łyżki sosu worcester50 dag purée ziemniaczanego25 g kaszy bulgur5 dag sera gruy?resól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć ją na maśle. Oprószyć mąką, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez minutę. Zmiażdżyć orzechy. Doprowadzić bulion do wrzenia. Dodawać do bulionu cebulę, następnie sos chili, sos worcester, sól i pieprz, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa. Pokroić gotowaną wołowinę. Wymieszać z orzechami i sosem, przełożyć do naczynia. Na wierzch wyłożyć purée ziemniaczane. Wymieszać kaszę i starty ser gruy?re, ułożyć równą warstwą na wierzchu zapiekanki. Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180?C, aż wierzch się zapiecze i stanie się chrupiący. Podawać gorące.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje