Babeczki z masą jajeczną
Składniki:
50 dag ciasta francuskiego (mrożonego)1/2 l mlekałyżka masłaszczypta soli4 łyżki mąki25 dag cukrujajko5 żółtektorebka cukru waniliowegocukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić w lodówce. Podzielić na dwa płaty, ułożyć je jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 40×20 cm. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Czynność powtórzyć. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykroić z niego 12 równych kawałków. Mleko zagotować z masłem. Dodać sól, cukier i mąkę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Jajko, żółtka i cukier waniliowy utrzeć razem, dodać do mleka, ubijać trzepaczką. Z ciasta utworzyć miseczki (lub wylepić nim foremki do babeczek), ponakłuwać widelcem. Wlać do każdej trochę masy jajecznej. Piec 10?12 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje