Sałatka Cezara
Składniki:
główka sałaty rzymskiej (ew. lodowej)3 ząbki czosnku4 duże kromki bułki pszennej5 łyżek oliwy2 jajka6 filecików anchoisłyżka musztardy dijońskiej2 łyżki soku z cytrynyłyżeczka sosu worcestershire3 łyżki plasterków parmezanusólpieprz
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i starannie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bułkę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem. Wrzucić bułkę i usmażyć złote grzanki. Wyjąć z patelni i osuszyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Jajka włożyć na 2 minuty do wrzątku, wyjąć, ostudzić, wbić do salaterki i mocno roztrzepać z solą. Fileciki anchois rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, ubijać, wlewając małym strumykiem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencje majonezu. Doprawić łyżeczką musztardy dijońskiej, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną sosu worcestershire. Liście sałaty przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ułożyć na osobnych talerzach, posypać rumianymi grzankami i sporą ilością świeżo ściętych, cieniutkich płatków parmezanu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje