Udka kurczaka z ostrymi papryczkami i ryżem
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego1,5 kg udek z kurczaka,gruba sól i pieprz mielony1 średnia czerwona cebula, pokrojona na cienkie piórka3 ząbki czosnku, grubo posiekane? łyżeczki mielonego kminku2 puszki marynowanych papryczek Chipotles lub Jalapeno, drobno posiekanych5 łyżek koncentratu pomidorowego2 duże pomidory, pokrojone w kostkę1 szklanka ryżu długoziarnistegolimonka , pokrojona na ćwiartki, do serwowaniaposiekane liście kolendry, do serwowania
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kurczaka z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Smażyć partiami na złotobrązowy kolor z obu stron. Przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę i podsmażyć do miękkości, ciągle mieszając. Dodać czosnek, kminek, koncentrat pomidorowy oraz ostre papryczki i podsmażać kolejną minutę. Następnie na patelnie wrzucić pomidory i 1 łyżeczkę soli. Dusić kilka minut. Następnie dodać szklankę wody i kurczaka, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 25 ? 30 minut. Po upływie tego czasu kurczaka wyjąć z garnka i odłożyć na talerz. Do garnka dodać ryż, starannie wymieszać i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dodać z powrotem kurczaka i starannie wymieszać. Podawać z ćwiartkami limonki oraz kolendrą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje