Tartaletki z suszonymi owocami i brandy
Składniki:
Na ciasto:
2 ? szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka grubej soli
1 filiżanka masła, pokrojonego na kawałki
3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
1 ? szklanki mieszanki suszonych owoców (rodzynki, wiśnie, żurawina, figi itp. ), grubo posiekane
1 szklanka cydru jabłkowego
? szklanki orzechów pekan, grubo posiekanych i podprażonych
2 łyżki brandy
1 duże jajko, roztrzepane
cukier do dekoracji
Wykonanie:
Najpierw należy zrobić ciasto. Do miski wrzucić mąkę oraz sól, dodać zimne masło i całość zmiksować. Kiedy z ciasta powstaną grudki, dodać zimną wodę i dalej mieszać, do momentu, aż masa będzie krucha, ale po naciśnięciu będzie się kleić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej całą noc.
12 foremek na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami.
W rondelku do wrzenia doprowadzić cydr i suszone owoce, gotować na średnim ogniu do momentu, aż owoce wchłoną cały płyn. Przenieść mieszaninę owoców do blendera i zmiksować na pastę. Przenieść do średniej miski i wymieszać z orzechami pekan i brandy.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć okrągłe placki ciasta, umieścić je w papilotkach i lekko docisnąć. Masę z suszonych owoców rozłożyć równomiernie między wszystkie foremki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze kółka lub inne dekoracyjne wzorki i przykryć każdą babeczkę. Wszystkie ciasta posmarować po raz kolejny jajkiem, posypać cukrem i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika wstawić je do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, do momentu, aż uzyskają złoto brązowy kolor. Ostudzić przez 5-10 minut po upieczeniu na blasze, po czym wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje