Batoniki czekoladowo – kokosowe
Składniki:
340 gram drobno mielonych ciasteczek (mieszanka kruchych ciasteczek czekoladowych oraz herbatników lub ciastek owsianych)
? szklanki cukru
? szklanki masła, roztopionego
1 filiżanka orzechów pekan
1 szklanka kawałków posiekanej mlecznej czekolady
400 gram skondensowanego mleka słodzonego
1 ? szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Blachę o wymiarach około 40 na 25 centymetrów posmarować wodą, a następnie wyłożyć pergaminem do pieczenia i odstawić.
W dużej misce wymieszać razem pokruszone ciasteczka, cukier oraz masło do połączenia składników. Całość rozłożyć równomiernie w brytfance lekko dociskając. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na 20 minut.
Schłodzone ciasto posypać równomiernie orzechami pekan i czekoladą. Wierzch polać mlekiem skondensowanym i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10-15 minut, do momentu, aż wiórki będą uprażone i lekko złociste. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół, a następnie na prostokątne batoniki równej wielkości.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje