Czekoladowo- wiśniowe muffiny
SKŁADNIKI:
1 i ? szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki czubate dobrej jakości kakao
3/4 szklanki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka
niecałe pół szklanki oleju
1 jajko
słoik konfitury wiśniowej lub niskosłodzonego dżemu wiśniowego z owocami
PRZYGOTOWANIE:
Na początku mieszam składniki mokre i suche w 2 misach. Kiedy mam pewność, że wszystko się dobrze połączyło, misę płynną wlewam do misy suchej. Mieszam dokładnie. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Blachę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami, gotową masę wlewam do środka. Niegdyś robiłam czekoladowe muffiny bez wiśni, ale szybko zorientowałam się, jak wielki to błąd. Konfitura nadała wspaniały posmak, wzbogaciła ciasto o znajdowane raz po raz owoce i, co dla mnie kluczowe, sprawiła, że muffiny stały się wspaniale wilgotne. ?Piekę nie dłużej niż 20-25 min. Wychodzę z założenia, że lepiej zaryzykować delikatny zakalec (mniam!) niż wysuszyć ciasto na wiór.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje