Roladki z bakłażanów z kurkami
SKŁADNIKI:
2 duże bakłażany3 kulki mozzarelli10 dag gorgonzoli (lub rokpola)15-20 dag kurek (lub więcej)1 cebula3 łyżki masła100 ml śmietany 36-proc.1 pęczek koperku1 suszone peperoncino10 dag startego parmezanu1 szklanka sosu pomidorowego. Sos pomidorowy: 3-4 pomidory świeże3-4 pomidory pelati (z puszki)1 cebula2-3 łyżki oliwysólcukierew. 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Kurki umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wrzuć je do wrzącej, posłodzonej i posolonej wody. Od razu odcedź – dzięki temu stracą goryczkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć kurki, smaż, aż sok odparuje. Wlej śmietanę, wsyp pokruszone peperoncino i posiekany koperek. Wymieszaj, przestudź. Przygotuj sos pomidorowy: sparz świeże pomidory, obierz je i pokrój na kawałki. Pokrój także pomidory pelati. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę, uduś pomidory (20-30 minut na małym ogniu). Przypraw do smaku solą i cukrem. Zmiksuj, ew. dodaj łyżkę masła, jeśli chcesz, aby sos był lśniący (ale Włosi tego nie robią). Mozzarellę utrzyj z gorgonzolą i wymieszaj z częścią kurek (możesz dodać nieco posiekanej bazylii). Bakłażany pokrój w podłużne plastry (możesz posolić je solą morską, a po 10 minutach spłukać i osuszyć, ale jest to niezbędne tylko w przypadku bakłażanów czarnych, fioletowych nie trzeba solić). Zgrilluj z obu stron lub podsmaż (najpierw na zwykłej patelni bez tłuszczu, a potem jeszcze krótko na grillowej, aby zrobiły się ładne paseczki). Plastry bakłażanów posmaruj masą serowo-grzybową, zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 200°C. Polej sosem pomidorowym i posyp resztą duszonych kurek.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje