Mule w sosie curry
Czas: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: drogie
Dla ilu osób: od 3 do 4
SKŁADNIKI:
1 kg oczyszczonych małży1/2 l wytrawnego białego wina5 dag masła1 mała posiekana cebula1 mała posiekana marchewka1 łyżka curry1/2 łyżki przecieru pomidorowego1 małe jabłko200 ml gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Włóż małże do rondelka, wlej wino, szybko zagotuj na mocnym ogniu. W czasie gotowania stale mieszaj, aż wszystkie małże się otworzą. Przecedź wywar z gotowania przez gęste sitko. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły w całości. Ponownie włóż małże – razem ze skorupkami – do rondla. Przykryj i odstaw. W drugim rondelku stop masło. Dodaj marchewkę i cebulkę, gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Cebula nie powinna się przyrumienić, tylko zeszklić. Następnie dodaj curry i przecier pomidorowy. Gotuj, mieszając, około minuty. Nie przerywając mieszania, wlej do rondelka przecedzony wywar, w którym gotowały się małże. Obierz jabłko, pokrój je na cząstki i dodaj do sosu. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu. Połącz ze śmietaną. Sosem polej małże, krótko podgrzej. Do tego podaje się pieczywo, które można maczać w sosie.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje