Kotlety cielęce ze świeżą szałwią lub bazylią
SKŁADNIKI:
8 kotletów cielęcych2 ząbki czosnku2 łyżki masła1/2 cytryny2 łyżki margarynykilka liści szałwii lub bazyliisól
PRZYGOTOWANIE:
Obie teprzyprawy świetnie komponują się z cielęciną. W sklepie mięsnym należy poprosić o pocięcie na kotlety tak zwanej górki cielęcej, z której kotlety wychodzą dosyć małe, więc liczymy po dwa na osobę. Kotlety szpikujemy ząbkami czosnku (2 ćwiartki ząbka na 1 kotlet). Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło i margarynę, dorzucamy liście przypraw i trzymamy je przez 3 minuty. Zwiększamy ogień, wrzucamy kotlety i szybko obsmażamy 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli mamy małą patelnię i kotlety przyrządzamy w dwóch porcjach, pierwszą przekładamy do garnka, i przykrywamy. Gdy usmażymy resztę, na patelni łączymy obie partie mięsa i dusimy pod przykrywką, na bardzo małym ogniu około 5 minut.Przykryte kotlety wydzielają bardzo smaczny sos. Jeśli sosu jest za mało, możemy ostatecznie dolać 2 łyżki wody. Kotlety solimy i skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Podajemy na listku sałaty, z makaronem – szerokimi wstążkami, polanymi sosem z patelni z ziołami. Kotlety mają prawo być w środku leciutko różowe.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje