Gulasz
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny (pierwsza krzyżowa)2 cebuleczubata łyżeczka papryki w proszku2-3 marchewki2-3 strąki zielonej papryki1/2 kg ziemniakówsólpieprzewentualnie ostra paprykado smakuolej (oryginalnie smalec) do smażenia.Kluseczki csipetke:80 g mąki1 jajkoszczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mięso i cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu tłuszczu podsmażamy paprykę w proszku, wrzucamy mięso i cebulę i rumienimy je na ostrym ogniu. Dolewamy ok. 2 szklanek wody, zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone w grube plastry marchewki, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem.Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli potrzeba, dolewamy trochę wrzątku). Na 10-15 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojone w duże kawałki papryki. Można też dodać 1-2 pomidory bez skóry, pokrojone na drobne kawałki.Z mąki i jajka zagniatamy twarde ciasto, rozwałkowujemy je cienko, odrywamy z niego palcami małe jak fasolka kluseczki csipetke. Gdy mięso i ziemniaki są gotowe, wrzucamy do zupy kluseczki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię gulaszu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje