Rogaliki z masą bakaliową
SKŁADNIKI:
60 dag mąki pszennej300 ml mleka1 jajko12 dag masła8 dag cukru2.5 dag drożdżypo 1 esencji migdałowej i pomarańczowejsóldo przełożenia ciasta:25 dag mocno schłodzonego masłado posypania:drobno posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrzeMasa:50 dag białego maku10 dag bakalii (mielone orzechy rodzynki skórka pomarańczowa smażona w cukrze)miód lub cukier do smakudo zagęszczenia masy:surowe białkoLukier:4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wymieszać, zagęścić białkiem.Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki.Placki pokroić w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.Upieczone rogaliki polukrować i posypać skórką pomarańczową
Dzisiejsze wydarzenia i promocje