Ciasteczka Lemon Curd
SKŁADNIKI:
Ciasto:
15 dag zimnego masła2 filiżanki mąki3 łyżki cukru1 łyżeczka soli1/4 filiżanki wody
Lemon curd:
3/4 filiżanki cukru3 jajka3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
PRZYGOTOWANIE:
Formę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką.
Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C.
Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone ‚muszelki’ z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje