Grillowane krewetki z sałatką z mango
Składniki:
2 owoce mango, pokrojone w kostkę1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski1 czerwona cebula, pokrojona w talarki500 g krewetek królewskich1 łyżeczka chilli, mielonego2 łyżeczki słodkiej papryki120 g kiełków fasoli mung1/2 szklanki liści bazylii, grubo posiekanych1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej1 łyżka oleju roślinnego2 łyżki soku z limonki2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki sosu rybnegopapryczka chilli, drobno pokrojona2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Na początku w średniej misce mieszamy 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru brązowego, łyżkę oleju roślinnego oraz 2 łyżki soku z limonki. Całość mieszamy do momentu, gdy cukier się rozpuści.
2. Do dużej miski dodajemy składniki sałatki: dwa owoce mango, pokrojone w kostkę, jedną czerwoną cebulę, pokrojoną w talarki, pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski, 120g kiełków fasoli mung, pół szklanki liści bazylii, grubo poszatkowanych oraz papryczkę chilli, drobno pokrojoną. Całość mieszamy. Do wymieszanej sałatki dodajemy wcześniej przygotowany sos i ponownie mieszamy.
3. W małej miseczce mieszamy pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczką mielonego chilli, dwie łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
4. Wymieszanymi wcześniej przyprawami posypujemy 500g krewetek królewskich, całość mieszamy tak aby rozprowadzić przyprawy równomiernie po wszystkich krewetkach.
5. Krewetki smażymy na patelni do grillowania co jakiś czas obracając, aby się równomiernie przypiekły.
Opinie
andy
| #
Pyszności !