Fajitas
Składniki:
50 ml oliwy
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
0,5 kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żołta
1 duża czerwona cebula
łyżka stołowa posiekanych liści świeżej kolendry
tortilla pszenna 8 szt.
1 limonka
opakowanie śmietany 18%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski. Paprykę chilli oczyszczamy w środku i drobno kroimy (uwaga by po krojeniu nie dotknąć oczu). Czosnek drobno siekamy. Oczyszczone papryki i cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i paprykę chilli. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy paprykę oraz cebulę. Polewamy wszystko sokiem wyciśniętym z limonki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kurczak będzie chrupiący a warzywa miękkie. Przed zdjęciem z patelni posypujemy liśćmi kolendry, ew. doprawiamy solą morską oraz świeżym pieprzem i ostatni raz mieszamy.Chwilę przed podaniem wkładamy tortillę do nagrzanego piekarnika na dosłownie 2-3 minuty. Farsz i tortille możemy podawać osobno lub już zawinięte. Podajemy z kwaśną śmietaną jako dodatkiem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje