Miodownik
Składniki:
Ciasto:
5 szklanek mąki
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki miodu
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
Krem:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier, masło, jajka, miód i śmietanę i szybko zagniatamy kulę ciasta. Ciasto dzielimy na pięć części i każdą z części wałkujemy do rozmiaru blachy, podsypując w razie potrzeby mąką. Przekładamy, nakłuwamy widelcem kilka razy i wsadzamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut. Analogicznie postępujemy z następnymi dwoma plackami. Gdy są gotowe wykładamy blaszkę, w której je piekliśmy folią, na dnie układamy jeden blat i przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do garnka wkładamy ser wymieszany z jajkami, cukrami, dodajemy masło i całość podgrzewamy mieszając. Gdy masa zaczyna być mocno gorąca i bulgocze wlewamy do niej mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszamy stale do czasu, aż wszystko porządnie zgęstnieje. Masą pokrywamy kolejno wszystkie upieczone placki ciasta, kładąc je na sobie. Blaszkę przykrywamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc folią, dzięki czemu para z gorącego sera ładnie je nawilży.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje