Placek jabłkowy
Składniki:
Ciasto:5 jajek1 szklanka cukru1 ? szklanki mąki pszennej? szklanki mąki ziemniaczanej1 ? łyżeczki proszku do pieczenia25 dag margarynyNadzienie:1 kg jabłek1 kisiel cytrynowyDo dekoracji:cukier puder 3 łyżki
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem formę i wstawić na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 180 °C na. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje