Gulasz warzywny z prosciutto
Składniki:4 małe lub fioletowe karczochysól morska i świeżo zmielony czarny pieprz340 g młodego, łuskanego bobu6 młodych porów lub jeden duży, umyty, bez wierzchnich liści, pokrojony w kawałki o długości 8 cm.220 g szpinaku lub botwiny, umyte, bez łodyżekoliwa z pierwszego tłoczenia1 mała cebula, obrana i drobno posiekana310 ml wywaru z kurczaka340 g łuskanego groszku4 grube plastry prosciuttomały pęczek świeżej mięty, tylko listkimały pęczek świeżej natki pietruszki, listki i łodygi oddzielnie
Przygotowanie:Wrzucić karczochy do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut lub do chwili, gdy zmiękną. Sprawdzić, wbijając nóż w warzywo. Odcedzić, schłodzić i obrać zewnętrzne liście, aż dotrzemy do jaśniejszych i bardziej miękkich. Włochate włókna wyjąć łyżeczką. Wnętrze podzielić na ćwiartki. Garnek napełnić czysta wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Przez minutę blanszować bób, wyjąć z wody łyżką cedzakową i odcedzić. Pory blanszować przez 3-4 minut, aż zmiękną, następnie zblanszować szpinak lub botwinę, aż liście zmiękną.
Do dużego rondla, mieszczącego wszystkie składniki, wlać sporo oliwy. Na małym ogniu smażyć cebulę przez 10 minut, aż się zeszkli. Dolać wywar z kurczaka, wsypać groszek i doprowadzić do wrzenia. Na wierzchu położyć plastry szynki i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu, aż groszek będzie miękki i przejdzie aromatem szynki.
Porwać pory na paski, dodać do groszku i wymieszać. Następnie dorzucić szpinak lub boćwinę, karczochy i bób. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu na kolejne 10 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dorzucić posiekane zioła, dolać sporo oliwy i wymieszać. Podawać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje