Panna cotta
Składniki:
1 l mleka1 szklanka cukru2 łyżki ekstraktu waniliowego1 łyżka ulubionej przyprawy lub posiekanego zioła, ewentualni kieliszek ulubionego likieru2 paczki żelatyny
Przygotowanie:
Prawie całe mleko wlej do niedużego rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i opcjonalne dodatki. Podgrzewaj dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzaj do wrzenia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w pozostałym mleku. Da jej postać przez jakieś 2 minuty. Wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż się zupełnie rozpuści. Rozlej do 6 kokilek. Ostudź i wstaw do lodówki, aż się zetną; co najmniej na 2 godziny, ale możesz też zostawić je na całą noc. Przed podaniem zanurz na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykryj wierzch talerzem i odwróć, tak, żeby deser pozostał na talerzu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje