10 rzeczy, które warto zrobić zamiast kupować

Dobrze zaoszczędzić wiosną na wakacyjne podróże. Zrezygnujmy z kupowania tego, co taniej możemy zrobić sami. Satysfakcja z własnoręcznie upieczonego chleba i pełny portfel wprawią każdego w wyśmienity nastrój.

Prezentujemy listę produktów, które warto przygotować samemu. Przepisy są prostsze niż myślisz!

1. Chleb
Na początek trzeba przygotować zakwas. Zmieszaj pół szklanki mąki żytniej z taką samą ilością wody i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni. Codziennie przemieszaj. Jak już dojrzeje, weź zakwas, dodaj do niego 3,5 szklanki wody, kilogram mąki pszennej i 1 łyżeczkę soli. Ciasto umieść formie oprószonej mąką, przykryj ściereczką i zostaw na 5 godzin do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 45 minut. Dobra rada ? warto mieć zakwas na zapas w lodówce!

2. Majonez
Do miski wbij 2 żółtka i łyżeczkę musztardy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki. Przygotuj 250 ml oleju słonecznikowego i wciąż mieszając, dolewaj po kropelce. Gdy wlejesz połowę oleju, proces można przyspieszyć, wlewając olej cienką strużką. Kiedy konsystencja stanie się gęsta i zwarta, dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny. Majonez stanie się jasny i kremowy. Jeszcze chwilę mieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe!

3. Kisiel
Przygotuj dwie szklanki swoich ulubionych owoców. Ugotuj je w 2,5 szklankach wody z 4 łyżkami cukru. Rozprowadź trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej w połowie szklanki wody i dolej do gorących owoców. Zagotuj.

4. Pesto
Upraż na patelni 1/3 szklanki orzeszków piniowych. Do wysokiego naczynia wrzuć krzaczek świeżej bazylii i dwa ząbki czosnku. Utrzyj, albo zblenduj. Dodaj pół szklanki oliwy, szczyptę soli, uprażone orzeszki, trochę startego parmezanu i ponownie utrzyj lub użyj blendera. I już!

5. Masło orzechowe
Przygotuj 2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli. Upraż je na suchej patelni lub wysyp na blachę i podpiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Poczekaj, aż wystygną. Dokładnie zblenduj orzeszki z łyżką oleju i łyżeczką miodu. Możesz dodać też łyżeczkę masła. Szczypta soli i już można chować masełko do lodówki.

6. Keczup
Obierz kilogram pomidorów. Dodaj 3 ząbki czosnku, 1 paprykę, dwie cebule i trochę imbiru. Wszystko zblenduj na jednolitą masę. Przelej do garnka i gotuj przez godzinę. Dodaj łyżeczkę kolendry, dwa goździki, 150 ml octu jabłkowego i 4 łyżeczki cukru. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i gotuj ponownie przez ok. godzinę. Przelej do słoików, spasteryzuj. Gotowe!

7. Domowa vegeta
Przygotuj pęczek włoszczyzny. Starkuj marchewkę, pietruszkę i selera. Drobniutko posiekaj cebulkę. Rozłóż warzywa na gazecie i zostaw w suchym, ciepłym, przewiewnym miejscu na 2-3 dni. Gdy już będą ładnie wysuszone, zblenduj je z solą, kurkumą, słodką papryką, lubczykiem. Proporcje ustalaj wg własnych upodobań.

8. Mleko kokosowe
Wystarczą wiórki kokosowe i ciepła woda. Szklankę wiórków zalej szklanką gorącej wody, przykryj, zostaw na ok. 2 godziny. Do mikstury znów dolej szklankę gorącej wody i blenduj dokładnie przez kilka minut. Weź sitko, wyłóż je gazą i wyciśnij mocno cały płyn. Wystarczy ostudzić i można pić!

9. Chipsy
Obieraczką do warzyw skroj tyle ziemniaków, ile sobie zażyczysz. Zrób tak, żeby powstały cienkie płatki o jak największej powierzchni. Wypłucz je ze skrobi w zimnej wodzie. Następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Smaż na głębokim oleju. Gotowe chipsy przyprósz ulubionymi przyprawami.

10. Syrop do herbaty
Weź 20 zakwitniętych kwiatów czarnego bzu (kwitnie na przełomie maja i czerwca). Kwiaty włóż do słoja, zalej litrem zagotowanej ciepłej wody. Uważaj żeby z kwiatów nie wyspały się pyłki. Zostaw słój na 24 godziny. Przelej płyn przez sito, usuwając kwiaty. Na litr wody dodaj dużo cukru ? ok. Kilograma oraz wciśnij cytrynę, lub dosyp dwie łyżeczki kwasku cytrynowego. Spasteryzuj syrop w słoikach lub butelkach.

10 rzeczy, które warto zrobić zamiast kupować, 5.8 out of 6 based on 515 ratings

Twoja opinia