Chilijskie wina

Uważane są za jedne z najlepszych win świata. Mają w sobie lekkość i radość życia, z każdym rokiem są coraz lepsze. Warto je lepiej poznać, a może nawet się z nimi zaprzyjaźnić.

Nawet wyznawcy teorii, że najlepsze wina pochodzą z europejskich winnic, przyznają, że wina z Nowego Świata prezentują coraz lepszy poziom. Kiedyś bywały bardzo nierówne, dziś wytwórcy większą wagę przywiązują do ich powtarzalnej jakości.

Rozwojowi chilijskiej potęgi sprzyjała filoksera, która zniszczyła europejskie winnice. W dalekiej Ameryce Południowej rosły szczepy sprowadzone wcześniej z Europy i Chilijczycy wykorzystali kłopoty konkurencji, by wzmocnić swoją produkcję. Po latach lepszych i gorszych pozycja win z Chile ustabilizowała się i nawet wina stołowe zaskakują bardzo pozytywnie. Niemal trzy czwarte produkcji przeznaczona jest na eksport, przeważają wina czerwone, dość proste i bezpretensjonalne.

Dominującym szczepem jest cabernet sauvignon, ale swój udział w produkcji win mają także: sauvignon blanc, merlot, chardonnay, semillon oraz carménére. Kraj podzielony jest na pięć dużych regionów Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valley Central i Sur. Ciekawostką jest, iż zgodnie z chilijskimi przepisami 75 procent informacji pojawiających się na etykiecie musi być zgodna z zawartością butelki. Warto sięgać po te opisane bardzo szczegółowo, im mniej bowiem informacji na etykiecie, tym większa szansa, że ma się do czynienia z jednym z wielkich wytwórców, którzy robią dość anonimowe i pozbawione charakteru kupaże.

Chilijskie wina, 5.2 out of 6 based on 616 ratings

Twoja opinia