Ciasto z sękami

Sękacz ? to chyba najciekawsze polskie ciasto. Pochodzi z Podlasia, jest tam regionalnym przysmakiem. Ma niespotykany kształt i piecze się go w nietypowy sposób. Gotowy jest podobny do pnia drzewa, a po przekrojeniu widać nawet słoje i sęki, co w wyraźny sposób tłumaczy jego nazwę.

Trzeba jednak zacząć od początku. Sękacz to tradycyjne ciasto tatarskie. Historia takiego sękacza, jakiego znamy dzisiaj, najprawdopodobniej sięga średniowiecza. Polacy uzyskali przepis na sękacz i poznali sposób jego produkcji od Jaćwingów, nadbałtyckiego plemienia. Ten rodzaj ciasta mógł być łatwo wykonywany na otwartych paleniskach kuchni tamtych czasów, a jego wyjątkowy kształt, który naśladował wytwór przyrody, odpowiadał gustom ludzi z tamtej epoki.. W Polsce uznaje się, że pierwsze sękacze pieczono na Suwalszczyźnie, w miejscowości Berżniki, dla królowej Bony. Królowa była tym ciastem zachwycona na tyle, że kazała upiec je na wesele swojego syna.

A jak wygląda proces pieczenia sękacza? Przede wszystkim jest bardzo pracochłonny i nie do odtworzenia w warunkach domowych. Obserwacja pieczenia tego ciasta stała się na Podlasiu atrakcją turystyczną. Do wykonania sękacza ? ciasta biszkoptowo tłuszczowego ? potrzeba od 30 do 50 jajek i kilograma masła! Dodaje się oczywiście również mąkę, cukier i śmietanę. Całą masą oblewa się specjalny, obracający się powoli walec, umieszczony poziomo, koło paleniska. Polewa się go kolejno, warstwami, aż powstanie najeżone kolcami ciasto. Przeciętny sękacz ma ok. 50-60cm wysokości.

Dwie największe piekarnie w Suwałkach, w najgorętszym okresie popularności, sprzedają około 10 ton sękacza. Na Podlasiu ten wypiek cieszy się więc ogromnym uznaniem. Jest również dostępny w Warszawie, ale nie aż tak popularny. Warto jednak spróbować tego słodkiego przysmaku, choćby dla okazania szacunku pracochłonnemu procesowi przygotowania, który może trwać nawet do 5 godzin!

Ciasto z sękami , 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia