Ekokuchnia

W dużych miastach życie toczy się szybko, czasu jest coraz mniej, więc także jedzenie często schodzi na drugi plan i chcemy zjeść jak najszybciej, a co za tym idzie, niezbyt zdrowo. Coraz więcej osób zaczyna jednak myśleć o tym, jak ważne jest zdrowie, także dla wydajności w pracy. Dlatego właśnie, częściej staramy się wybierać produkty ekologiczne, które pochodzą z wiadomego źródła i z pewnością wpłyną pozytywnie na zdrowie. Ekologiczne produkty to takie, które dostarczają organizmowi jedynie naturalnych składników, a ich wykorzystywanie w kuchni sprawia, że odżywiamy się zdrowo. Pochodzą wyłącznie od sprawdzonych dostawców, którzy posiadają specjalne certyfikaty poświadczające wartość odżywczą takich produktów. Nie tylko nie mają one konserwantów oraz ulepszaczy, ale także świetnie wpływają na kondycję fizyczną i psychiczną.

Jakie są jeszcze jasne strony produktów ekologicznej kuchni? Produkty wykorzystywane w takim gotowaniu nie wpływają negatywnie na środowisko, przy ich produkcji zwierzęta są dobrze traktowane, nie stosuje się pestycydów, dlatego czasem może tego typu warzywa i owoce wyglądają gorzej, ale mają o wiele lepszą jakość i większą wartość odżywczą. W Polsce powstaje coraz więcej gospodarstw wytwarzających takie produkty, w ten sposób przyczyniając się nie tylko do poprawy naszego zdrowia, ale także propagując regionalne dobra, np. sezonowe warzywa czy domowe przetwory. Niektóre z takich gospodarstw dostarczają nawet skrzynki z takimi produktami prosto pod drzwi, po wcześniejszym zamówieniu ich przez Internet.

A czy w restauracjach również wykorzystuje się takie wartościowe produkty? Na szczęście powstaje coraz więcej takich lokali, także z myślą o rodzinach z dziećmi, na których zdrowym odżywianiu zależy przecież rodzicom najbardziej. Kilka warszawskich restauracji zbudowało swoje menu tylko na ekologicznych produktach. Green Peas to restauracja dla wegetarian i wegan, ale każdy znajdzie tam dla siebie coś smacznego. Wszystkie używane do potraw warzywa rosną naturalnie, bez chemikaliów i modyfikacji. W Goodyfoody zjemy potrawy przygotowywane na źródlanej wodzie, z użyciem produktów nierafinowanych, bez konserwantów, zgodnie z aktualną porą roku, a jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu. W Bio 33 specjalnością są dania z certyfikatami Bio, czyli przyrządzone na bazie produktów, które nie były modyfikowane genetycznie, a są wyprodukowane, bądź wyhodowane w warunkach naturalnych, bez użycia nawozów sztucznych, antybiotyków, a także herbicydów i pestycydów. Natomiast w klubokawiarni Pompon propaguje się ideę slow food ? wszystko smakuje i pachnie naturalnie i jest przyrządzane domowymi sposobami, z sezonowych produktów kupowanych u lokalnych dostawców. Specjalnością są domowe makarony i ekologiczne sałaty, wszystko przygotowane głównie z myślą o dzieciach. Żywność organiczną, np. nabiał, mięsa, świeże ekologiczne warzywa i owoce oraz produkty bezglutenowe można kupić w Organic Corner Food Store & Bistro. W połączonym ze sklepem bistro dostępne są potrawy przyrządzone z takich produktów, a nawet zdrowe słodkości – bez cukru, alergenów czy cholesterolu.

Ekokuchnia, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia