Festiwal dobrej wołowiny QMP

Koniec lata zapowiada się nadzwyczaj smacznie! Na mapie kulinarnych wydarzeń, których nie można przegapić, pojawiło się właśnie wyjątkowe święto: Festiwal Dobrej Wołowiny QMP.

Przed miłośnikami dobrego jedzenia cztery tygodnie prawdziwego ucztowania z wołowiną QMP w roli głównej. Festiwal ma kreować modę na certyfikowaną wołowinę zarówno wśród konsumentów − jak wszechstronnym kulinarnie mięsem jest wołowina QMP oraz restauratorów, których uczestnictwo w Festiwalu ma zachęcić do wzbogacenia menu o dania z certyfikowanego jakościowego mięsa wołowego.

Nadchodzące tygodnie będą znakomitą okazją, by odkryć smakowite, zawsze kruche i soczyste oblicze wołowiny produkowanej zgodnie z systemem jakości QMP. Już 26 sierpnia rozpoczyna się bowiem Festiwal Dobrej Wołowiny QMP − wyjątkowe kulinarne święto, do udziału w którym zaproszeni są wszyscy ceniący smak wysokiej jakości mięsa wołowego.

Miastami, które jako pierwsze będą gościć Festiwal Dobrej Wołowiny QMP, są Warszawa oraz Wrocław (26 sieprpnia-1 września). Już 26 sierpnia dania z dobrej wołowiny QMP pojawią się w menu warszawskich restauracji. W kolejnym tygodniu Festiwal Dobrej Wołowiny QMP zawita do Gdańska i Szczecina (2 – 8 września),by następnie przenieść się do Bydgoszczy, Krakowa i Łodzi (9 – 15 września). Mieszkańcy Katowic, Poznania i Torunia będą zaś mogli wziąć udział w kulinarnym święcie wołowiny QMP między 16 a 22 września.

W specjalnej, festiwalowej karcie dań znajdzie się kilka wyśmienitych potraw, których receptury zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash andCarry, Grzegorza Kazubskiego.

Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso produkowane wsystemie jakości. Mięso, które gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych klientom dań– mówi Grzegorz Kazubski. Ponadto, chcemy zachęcić zarówno szefów kuchni, jak i konsumentów, dowykorzystywania mniej znanych części certyfikowanej tuszy wołowej, z których bez trudu możnaprzyrządzić znakomite dania w atrakcyjnej cenie. Bowiem dobra wołowina to nie tylko polędwica, alerównież inne elementy takie, jak zrazowa górna, goleń czy łata, które nie kosztują dużo, a pozwalającieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa – dodaje Kazubski.

Podczas Festiwalu wielbiciele nieco zapomnianych specjałów polskiej kuchni będą mieć okazję, by przypomnieć sobie smak bryzola oraz rumsztyka. Na entuzjastów kuchni świata czekać będzie azjatycki stir-fry, tradycyjny amerykański burger i żeberka w sosie BBQ oraz znany z kuchni angielskiej rostbef. Nie zabraknie też wołowego klasyka w czystej postaci, czyli steku serwowanego z sosem pieprzowym i opiekanymi ziemniakami. Wszystko po to, aby miłośnicy dobrej kuchni mogli przekonać się, że wołowina QMP, produkowana w pierwszym krajowym systemie jakości, stworzonym z myślą o kulinarnym mięsie wołowym, to wołowina nadzwyczajnie smacznychmożliwości. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, zawsze jest krucha, miękka i soczysta – idealna, bysię nią delektować!

QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.

Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa − począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu − odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.

Więcej informacji o Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP oraz Systemie QMP i wołowinie produkowanejzgodnie z nim:

Twoja opinia