Finał VI edycji Wine & Food Noble Night

Za nami ostatni weekend lata, w trakcie którego co roku na warszawskim Torze Wyścigów Konnych ma miejsce jeden z najbardziej imponujących festiwali kulinarnych w Polsce. To nie tylko doskonała kolacja, serwowana przez 12 różnych restauracji, ale nade wszystko rywalizacja ich szefów kuchni, którzy tego wieczoru konkurują najlepszą przystawką, daniem głównym i deserem. Kto zdobył serca i podniebienia gości tym razem?

Oprócz liczącej tysiąc osób publiczności, specjalne wyróżnienie przyznało w tym roku również jury, składające się z profesjonalistów i niekwestionowanych mistrzów sztuki kulinarnej. W składzie kapituły znaleźli się: Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre – prezes Academy Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Adam Woźniak – zeszłoroczny zdobywca pierwszego miejsca w kategorii przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego; szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku.

W tym roku wśród finalistów znalazły się restauracje z całej Polski, prezentując smaki z całego świata: Aqua Marina (Ostróda), Aruana (Serock), Casa Pablo (Warszawa), Delight (Łódź), Kryształowa (Katowice), Mare Monti (Zakopane), Pod Różą (Kraków), Smaki Warszawy (Warszawa), Sunlight (Katowice), Tłusta Kaczka (Gdynia), Weranda (Bydgoszcz), White House Restaurant & Lounge (Sopot).

Niezwyciężony okazał się zespół restauracyjny z Serocka. Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana, zdobył pierwsze miejsca w każdej z kategorii, a także wyróżnienie jury profesjonalnego. Ten młody kucharz ma za sobą świetne doświadczenie: praktykował między innymi w Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie oraz nagrodzonych gwiazdkami Michelin restauracjach w Sztokholmie i Oslo. Gotował również w warszawskiej restauracji Meza. Na Wine & Food Noble Night przygotował 3 dania, które zachwyciły wszystkich: wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką (przystawka), policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy (danie główne) oraz lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli (deser).

Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:
Przystawka:
I. Aruana,
II. Casa Pablo,
III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)

Danie główne:
I. Aruana ,
II. Tłusta Kaczka,
III. Smaki Warszawy

Deser:
I. Aruana, II,
Tłusta Kaczka,
III. Smaki Warszawy

Gala finałowa co roku cieszy się ogromną popularnością. I tym razem tysięczne grono gości mogło degustować potrawy w stworzonej specjalnie na jeden wieczór ogromnej sali restauracyjnej, liczącej aż 5000 m kw. W trakcie tej jednej kolacji wyserwowanych zostało łącznie 12 600 dań.

Tematem przewodnim VI edycji była sztuka, co stanowi naturalne nawiązanie do idei, jaką starają się co roku krzewić organizatorzy: gotowanie może być kreacją istnego dzieła na talerzu. Sztuce kulinarnej akompaniował Kukla Band. Wieczór dopełniały efektowne występy taneczne, a także dopracowane elementy scenograficzne – w tym dzieła sztuki z galerii Joanny Sarapaty. Jej prace, obok inkografii Rafała Olbińskiego, można było wylicytować podczas aukcji charytatywnej na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii imienia Zbigniewa Religi. Wine & Food Noble Night w tym roku prowadzili: Dorota Wellman i Borys Szyc.

Finał VI edycji Wine & Food Noble Night, 6.0 out of 6 based on 515 ratings

Twoja opinia