Indonezja na talerzu

Kuchnia indonezyjska jest aromatyczna i wyrazista, nie brak w niej smaków pikantnych i połączeń dość egzotycznych dla europejskich smakoszy. Warto ją lepiej poznać.

Indonezja to ponad dziesięć tysięcy wysp, a każda z nich ma swoje tradycje kulinarne. Jeśli nie smakuje nam kuchnia Bali, można rozejrzeć się po przysmakach z Sumatry czy Jawy. W kuchni tego regionu odnaleźć można wpływy z różnych stron świata. Indyjska kurkuma, chiński wok, arabskie sposoby na przyrządzanie mięsa czy europejskie pomysły na przyrządzanie niektórych warzyw ? każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Najbardziej popularnym sposobem przyrządzania warzyw jest tu krótkie podsmażanie w woku lub gotowanie na parze, co sprawia, że zachowują swoją jędrność i naturalny smak. Do dań mięsnych podaje się najczęściej ryż lub makaron, najchętniej sojowy. Soja zresztą jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań, nie tylko w formie makaronowej.

Potrawy przyprawia się od serca, czyli bez ograniczeń, dlatego indonezyjskiej kuchni nie brakuje aromatu. Wśród przypraw królują nuty cytrusowe oraz korzenne, ale nie brak też specyficznej świeżości anyżu czy fenkułu. Rozmaitym mięsno-warzywno-ryżowym potrawkom często towarzyszą oryginalne sosy, niektóre bardzo pikantne, inne słodkawe. W wielu potrawach pojawia się też smak kokosowy, gdyż mleczko kokosowe pełni tam nierzadko rolę naszej śmietany.

Indonezja na talerzu, 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia