Jedzenie warte miliony. Przegląd najdroższych potraw świata

czarnatrudleKilo ziemniaków za 1000 złotych, melon za 500 zł? Przygotujcie się na jeszcze więcej. Na produkty doskonałej jakości można wydać miliony złotych. Prezentujemy subiektywny przegląd najbardziej wykwintnych produktów świata ? tylko dla bogaczy.

Białe trufle
Najdroższe grzyby świata są symbolem kulinarnego luksusu ? a konkretnie trufle białe, rosnące w rejonie północno-zachodniego Piemontu. Już starożytni Rzymianie uznawali je za pokarm bogów i silny afrodyzjak. Wyjątkowy, lekko czosnkowy smak i aromat trufli sprawiają, że każde danie w ich towarzystwie nabiera ekskluzywnego charakteru. Biała trufla ma nieregularny kształt, żółtawą skórkę i szarawy miąższ z białymi żyłkami. Wygląda jak dziwna bulwa, a smakuje powalająco ? tak twierdzą ci, którzy próbowali tzw. ?diamentów ziemi?. Białe trufla spożywa się wyłącznie na surowo, gdyż każda obróbka pozbawia ich smakowych właściwości. Cena za kilogram legendarnych grzybów waha się od 2 do 4 tys. euro.

Wołowina Kobe
Stek z wołowiny za grubo ponad 200 zł? Taka cena nie powinna nikogo dziwić, skoro krowy, z których powstaje najdroższa wołowina na świecie codziennie słuchają muzyki klasycznej, popijają piwo i nadstawiają grzbiety do obowiązkowego masowania. Słynna wołowina Kobe powstaje z krów rasy Wagyu, a jej nazwa pochodzi od japońskiego miasta, w okolicach którego znajdują się hodowle. W menu zwierząt znajdują się wyłącznie produkty z ekologicznych upraw; zboże, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe. Dodatkowo, każdego dnia krowom podawana jest specjalna mieszanka witaminowa i piwo, które ma pobudzać apetyt. Sesje masażu z użyciem sake służą równomiernemu rozłożeniu tłuszczu na mięśniach ? stąd charakterystyczna ?marmurkowość? mięsa. Wołowina Kobe zawiera sporo tłuszczu oraz korzystnych dla organizmu kwasów omega 3 i omega 6, dlatego wymaga profesjonalnego przygotowania; odpowiedniej temperatury i czasu obróbki. Dobrze przyrządzona Kobe rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że za kilogram trzeba zapłacić ok. 300 dolarów.

Tuńczyk błękitnopłetwy
Zamieszkująca japońskie wody ryba może osiągnąć wagę nawet 680 g. Ryba ta w smaku przypomina czerwone mięso. Ze względu na jej szlachetne właściwości, najlepiej spożywać ją na surowo. Cena za ważącego ok. 200 kg tuńczyka może wynosić nawet 730 tys. dolarów. Na początku stycznia tego roku w Tokio tuńczyk błękitnopłetwy (222 kg) został kupiony przez właściciela restauracji sushi za 1,38 mln euro.

Ziemniaki La Bonnotte
Ziemniaki w zestawieniu najdroższych potraw świata? Właśnie tak! Kilogram francuskiej odmiany La Bonnotte kosztuje nawet 500 euro. Smakosze twierdzą, że ziemniaki te charakteryzują się wyjątkowym słonawym smakiem i kruchą konsystencją. Efekt ten osiąga się poprzez nawożenie ziemi, na której rosną algami i podlewaniem wodą morską. Ponadto, hodowane są na niewielkim polu, na wyspie u wybrzeży Atlantyku. Sadzone są w lutym, zbierane na początku maja. Oczywiście ręcznie.

Kawior z bieługi
Kawior uznawany jest na całym świecie za jedną z najbardziej wykwintnych potraw. Najlepszy kawior świata pochodzi z Morza Kaspijskiego. Otrzymywany jest z bieługi. Posiada jednolitą barwę, pikantną woń. Znawcy kawioru przekonują, że najszlachetniejszy jest ten o największych i najjaśniejszych ziarnach, z jak najmniej intensywnym ?rybim? aromatem. Taki właśnie jest kawior z bieługi. Za sto gramów luksusowego przysmaku trzeba zapłacić ok. 100 zł.

Szafran
Najdroższa i najbardziej ekskluzywna przyprawa świata. Szafran wytwarza się z kwiatów krokusa ? by otrzymać pół kilograma przyprawy, potrzebnych jest ok. 75 tys. kwiatów. Niezwykłe właściwości szafranu sprawiają, że wystarczy maleńka szczypta, by nadać potrawie intensywny kolor i smak. Za najszlachetniejszy rodzaj szafranu uważa się ten pochodzący z hiszpańskiej La Manchy ? kilogram drogocennych niteczek kosztuje nawet 1000 dolarów.

Królewskie melony Yubari
Czy ktokolwiek na świecie zdecydowałby się wydać 26 tysięcy dolarów na dwa melony? Taki przypadek zdarzył się w Japonii. Melony odmiany Yubari cenione są ze względu na niepowtarzalny smak ? podobno nie ma słodszego na całym świecie. Japończycy twierdzą, że to dzięki wysokiej zawartości popiołu wulkanicznego w glebie, na której rosną. Najdroższe są okazy idealnie okrągłe, z gładką skórką. Standardowo jeden melon Yubari kosztuje od 60-150 dolarów.

Orzechy Macadamia
Na pierwszy rzut oka przypominają orzechy laskowe. Wyjątkowo twarda skorupka (nawet dziadek do orzechów nie daje rady!) kryje oleisty, kremowy orzeszek, zawierający cenne nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za obniżenie poziomu cholesterolu, dużo błonnika, selenu i kwasu foliowego. Orzeszki macadamia rosną w Australii i Nowej Zelandii. Drzewa na których rosną przysmaki są bardzo wymagające ? owocują dopiero po 7-10 latach, wymagają bardzo żyznej gleby i odpowiedniego poziomu wilgoci. Dlatego cena orzeszków wynosi ponad 100 zł za kilogram.

Jedzenie warte miliony. Przegląd najdroższych potraw świata , 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia