Kuchnia tajska

Thai, znaczy ?wolny?. I taka jest też tajska kuchnia – fantazyjne kolory, smak i zapach aromatycznych przypraw, zaskakujące potrawy i cała masa pikanterii. Ogół aż kipi wolnością – próbując smażonych owadów czy żab w pikantnym sosie, przygotowanych bez trzymania się ścisłego przepisu, można by rzec ? ?wszystkie chwyty dozwolone?.

Skąd taka różnorodność w tajskiej kuchni? Tamtejsi kucharze przez wieki czerpali z różnych stron świata to, co najlepsze, a dziś korzystają przede wszystkim z bogactwa lokalnych produktów. To właśnie ten dostatek spowodował, że cały sekret tradycyjnych dań w Tajlandii tkwi w łatwo dostępnych, niedrogich składnikach. Stąd też bierze się kulinarne zróżnicowanie pomiędzy regionami ? na północy króluje kapusta i wieprzowina, a dania są łagodniejsze, a im dalej na wschód, tym potrawy bardziej zaskakujące, na przykład smażone mrówki i szarańcze. Natomiast ryby, owoce morza i mleczko kokosowe, jako dodatek do większości dań, to cechy charakterystyczne południowego regionu Tajlandii. Oczywiście najistotniejszym składnikiem dań w całym kraju Tajów jest ryż, przyrządzany na kilkanaście różnych sposobów ? smażony, gotowany klasycznie lub na parze.

Dwa najbardziej znane dania kuchni tajskiej to zupa Tom Yam i makaron Pad Thai. Oba proste do wykonania i zgodne z chińską regułą właściwego wyważenia pięciu smaków: słodkiego, ostrego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Zupa Tom Yam to kwaśno-pikantne danie, którego podstawą jest bulion, natomiast poszczególne aromaty powstają przez dodanie limonki, rybnego sosu, trawy cytrynowej i papryki chili. W najbardziej popularnej wersji tej zupy, główny składnik stanowią krewetki Black Tiger, które w Tajlandii mogą dorastać nawet do 30cm długości!

Pad Thai to makaron ryżowy z dodatkiem jajek, sosu rybnego, soku z tamaryndowca i innych składników, które można dowolnie dobierać: kiełków fasoli, krewetek, kurczaka lub tofu. Całe dzieło wieńczy się dodatkiem kruszonych orzeszków ziemnych, kolendry i soku z limonki.

Jednak nie tylko te najpopularniejsze dania tworzą kulinarny klimat Tajlandii. Słynne na całym świecie są przysmaki sprzedawane tam na każdym rogu przez ulicznych sprzedawców ? świeżo prażone pasikoniki, szarańcze, karaluchy i cykady traktuje się tam jak w Europie popcorn czy orzeszki w karmelu. Tak właśnie owady, które są w tym kraju prawdziwą zmorą, rdzenni mieszkańcy postanowili uczynić dobrem narodowym. Nie można również zapomnieć o dostępnych w Tajlandii tropikalnych owocach ? one również sprawiają, że smaki tego kraju są tak wyjątkowe. Na przykład durian, nazywany królem egzotycznych owoców jest znany szczególnie ze swojego zapachu. Ten owoc ma charakterystyczną, kolczastą skórkę, zawierającą siarczki. Właśnie dlatego, mimo pysznego miąższu, durian wydziela tak nieprzyjemną woń, że większość hoteli i lotnisk, zabrania wnoszenia go na swój teren. W tajskiej kuchni mają swoje miejsce także wyjątkowe przysmaki dla koneserów o zasobniejszym portfelu i dużej odwadze, takie jak zupa yan wo z ptasich gniazd  lub yu chi z płetwy rekina.

Tajska gospodyni nie ma w kuchni miarek ani wagi, bo wszystko dodaje według własnego przeczucia. W tajskiej kuchni nie ma ścisłych reguł ani przepisów, więc to wyjątkowe pole do popisu dla ludzi z dużą wyobraźnią. Dlatego nie bez powodu Tajlandia nazywana jest przez mieszkańców Krainą Tysiąca Smaków ? to niepowtarzalna mieszanka smaków pochodzących z różnych kulinarnych stron świata, ale też zaskakująca kompozycja złożona z lokalnych dóbr, których zjedzenie Europejczykowi nie przeszłoby nawet przez myśl.

 

 

Kuchnia tajska, 6.0 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia