Najdroższa wołowina na świecie
Najdroższa wołowina na świecie pochodzi z Japonii. Produkowana jest wyłącznie ze specjalnej rasy bydła wagyu i wyróżnia się wysoką marmurkowatością mięsa (im więcej białych, delikatnych „porów”, przypominających marmur, tym mięso jest wyższej klasy).
Mięso musi pochodzić z wyselekcjonowanych hodowli, a warunki te powinny być udokumentowane przez hodowcę. Wołowina wagyu jest znana i ceniona za swój wyjątkowy, soczysty smak. Zawiera o wiele więcej kwasów omega 3 i omega 6, niż normalne mięso. Japońskie hodowle często noszą nazwę od regionu, w którym ma miejsce chów. Jedną z najbardziej znanych jest wołowina z Kobe. Metoda chowu z tego regionu jest bardzo rzadka i wyjątkowa. Bydłu oprócz podstawowej paszy codziennie podaje się…piwo, które ma zaostrzyć apetyt. Oprócz tego bydło jest również codziennie masowane. Ten zabieg ma spowodować odkładanie się cienkiej warstwy tłuszczu i powstania delikatnej marmurkowatości. Nic dziwnego więc, że za wołowinę wagyu trzeba słono zapłacić. Kilogram kosztuje około 300 dolarów.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje