Nowa odsłona menu restauracji Amber Room

W restauracji Amber Room – ustronnym i ekskluzywnym pałacyku proponującym doskonałą kuchnię wszystkim spragnionym spokojnej atmosfery i cienia drzew pobliskiego parku – wraz z początkiem czerwca pojawiło się nowe menu. W karcie królują teraz świeże, sezonowe, lekkie dania, idealne zarówno na biznesowy lunch jak i wystawny, sycący obiad.

Kulinarną podróż po tradycyjnych i nowoczesnych smakach kuchni europejskiej najlepiej zacząć od zaostrzającej apetyt przystawki. W menu pojawiło się aż 9 nowych, smakowitych propozycji, z których szczególnie smakowicie zapowiadają się:

- Zielone szparagi z jajkiem poché, zielonym groszkiem, liśćmi botwiny i sosem holenderskim
- Parfait z wędzonego łososia z koperkiem i kawiorem z jesiotra
- Balotyna z foie gras, brandy, purée ze śliwki i galaretką z czarnego bzu
- Carpaccio z polędwicy Kobe z orzechami piniowymi i oscypkiem
- Ravioli z farszem krewetkowo-rakowym z velouté śmietanowym
- Sałatka z czerwonej komosy z pomidorem, awokado, ogórkiem, natką i sosem vinegrette
- Risotto z leśnymi grzybami, oliwą truflową i parmezanem

Wśród zup w menu Amber Room – same nowości. Propozycje kuszą ekologicznymi składnikami. Wybór naprawdę trudny:

- Krem z żółtych buraków
- Chłodnik z ogórka, szparagami i miętą
- Rosół z czarnopiórej kury z warzywami i lubczykiem
- Consommé z pomidorów malinowych z czarną soczewicą i bazylią

Apetyt odpowiednio pobudzony? Znakomicie. Czas na danie główne. Do wyboru ryby lub mięsa. W menu z daniami z rybami w roli głównej – smakowite propozycje, m.in:- Filet z okonia z kopytkami bazyliowymi, młodą kapustą, żółtymi pomidorkami i sosem ziołowym
- Tuńczyk z bakłażanem, miso, sałatą rzymską i kolendrą
- Filet z żabnicy z czarną soczewicą, koprem włoskim, jabłkiem Granny Smith i sosem szafranowym

Natomiast wielbicieli mięs zachwycą bez wątpienia:
- Polędwica cielęca z grasicą, cukinią, bobem, purée z groszku i sosem winnym
- Pierś z perliczki, foie gras, rosti ziemniaczane z brokułami i sosem grzybowym
- Polędwica wołowa z porem, gorgonzolą, warzywami grillowanymi, rukwią i masłem czosnkowym

Po letniej uczcie pora na słodki deser – w kacie nowe kompozycje sezonowych owoców, czekolady i lodów. Która propozycja brzmi najbardziej kusząco?
- Suflet czekoladowy ze śmietaną, lodami waniliowymi i sosem czekoladowym
- Tarta z rabarbaru z granatem, kruszonką waniliową i lodami śmietankowymi
- Jogurt z truskawkami, borówkami amerykańskimi, miętą
- Tonka Bran cr?me br?lée

Fuzję doskonałych smaków idealnie zwieńczy lampka wina deserowego – w tej kategorii menu również nowe pozycje:
- Le serrat, Domaine Sarda-Malet, Riversaltes, Roussilon (2004)
- Lions De Suduiraut, Sauternes, France (2009)
- 10 years old Tawny Port, Taylor’s, Douro Valley, Portugal

Amber Room, poza pozycjami a la cart, proponuje menu lunchowe (każdego dnia inne: przystawka, danie główne i deser ? w cenie 79zł) oraz menu degustacyjne.

Nowa odsłona menu restauracji Amber Room , 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia