Restauracja 99 ? natura w czystej postaci

Restauracja 99 ? miejsce, w którym można zjeść businessowe śniadanie i elegancki lunch w przerwie w pracy, a po południu raczyć się pyszną kolacją z rodziną w niezobowiązującej atmosferze, obejrzeć mecz z przyjaciółmi, a nawet nauczyć się gotować pod czujnym okiem wykwalifikowanego szefa kuchni. Pyszne dania w Restauracji 99 sprawiają, że jeśli raz się ich spróbuje, trzeba tam wrócić. A sekretem są przede wszystkim sezonowe, naturalne i świeże produkty.

Warto przyjrzeć się menu, bo każda potrawa to barwne i zaskakujące połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z wpływami kuchni międzynarodowej. Wszystkie to autorskie pomysły szefa kuchni Arkadiusza Janczarka. Hitem karty jest, często zamawiany przez gości, bulion z bażanta z lepionymi na miejscu pierożkami z farszem z dzikiego ptactwa. Swoim smakiem zachwycają podsmażane pierogi z kaszą gryczaną, wątróbką cielęcą, grasicą i oscypkiem podanym w zaskakującej formie puszystej pianki ? pierogi wypełnione farszem po brzegi, idealnie przyprawione, świetnie współgrają z dodatkami, a przede wszystkim są od początku do końca wykonane przez kucharza. Niezwykle interesującą i robiącą wrażenie na gościach potrawą jest comber z jelenia z musem z wędzonego selera i marynowanymi kurkami. Co w niej niezwykłego? Tę przystawkę podaje się pod dużym kielichem wypełnionym dymem z sosnowej szyszki. Kiedy kielich podnoszony jest przy gościu, roztacza się przyjemny aromat wędzenia, który pieści nozdrza i zachęca do skosztowania dziczyzny. Potrawy gotowane są za pomocą nowoczesnych metod, np. sous vide, dzięki którym zachowują swój naturalny smak, konsystencję i wyjątkową delikatność. Szef kuchni dba, by to, co gość dostaje na talerzu, nie było nudną papką, ale wyśmienitym daniem z dodatkami o zróżnicowanej konsystencji, dlatego na przykład tradycyjną polską kaczkę podaje się z jednej strony z aksamitnym puree z pasternaku, a z drugiej z chrupiącymi migdałowymi ciasteczkami.

Kluczem do stworzenia tak wspaniałej kuchni są naturalne produkty ? niemrożone mięso i ryby, dostarczane trzy razy w tygodniu, gotowany przez kucharza od początku bulion jako podstawa zup, a także świeże warzywa i aromatyczne zioła od najlepszych dostawców. Nawet pieczywo wypiekane jest na miejscu i podawane ze smakowymi oliwami, również tworzonymi w restauracji. Dzięki temu możemy być pewni, że chleb nie zawiera polepszaczy, ale drożdże i zakwas, czyli w pełni naturalne składniki. A na deser także coś, co ucieszy  zarówno zwolenników natury w kuchni, jak i miłośników nowoczesności ? goście mogą bowiem zachwycić się sufletem z orzechów laskowych z dodatkiem tworzonych w restauracji, bez żadnych ulepszaczy, lodów klonowo-orzechowych lub torcikiem z passiflory podawanym z niespodziewanie pyszną pianką z szampana.

Restauracja 99 to klimatyczne miejsce, w którym dba się o każdy szczegół i o to, by gość zakochał się w daniu przy pierwszym kęsie, a potem chciał wrócić, by spróbować więcej. Kucharze nie starają się tylko zaskoczyć gości swoimi potrawami, ale przede wszystkim ująć ich wyborem najlepszych, naturalnych składników. A, jeśli tylko ktoś ma ochotę, może sam zobaczyć, jak kucharz przygotowuje wybrane danie. Kuchnia jest zawsze otwarta.

Więcej informacji o Restauracji 99

Restauracja 99 ? natura w czystej postaci, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.