Targi EuroGastro 2013

EuroGastro, które w tym roku potrwają od 20 do 22 marca, to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowi znakomitą okazję do porównania ich oferty, a także do nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych.

Nowością EuroGastro 2013 będzie sektor Drink & Bar, a także pokazy związane z kierunkiem Slow Food. Targi uzupełnią sprawdzone od lat Festiwale Kuchni Greckiej, Carvingu oraz wydarzenia, w trakcie których wyłaniane są talenty sztuki kulinarnej, np. konkurs „Kulinarny Talent 2013″ Roberta Sowy.

Sektor tematyczny Drink & Bar to miejsce, w którym przedstawiciele branży zapoznają się z ofertą alkoholi mocnych, win, piw oraz sprzętu i akcesoriów. Dodatkowo prezentowane będą produkty niezbędne do przyrządzania drinków. Poza tym, w trakcie EuroGastro 2013 odbędzie się kulinarny pokaz Marcina Budynka, który zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne nawiązujące do filozofii Slow Food. Opiera się ona na ochronie i promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji oraz kultury jedzenia, czyli celebrowaniu i delektowaniu się posiłkami. W trendzie tym mieści się również kupowanie żywności wytworzonej na bazie tradycyjnych receptur, pochodzącej z lokalnych źródeł.

Oczywiście podczas targów nie zabraknie stałych elementów, które cieszą się dużym zainteresowaniem odwiedzających. Będą oni mogli zapoznać się z szeroką ofertą wystawców w zakresie czterech sektorów tematycznych:

- sprzętu, mebli i akcesoriów do kompleksowego wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji;

- żywności i napojów dla gastronomii;

- pełnego zakresu urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy;

- wyposażenia sal restauracyjnych i barów.

Ważnym aspektem targów jest poszukiwanie talentów i rozwój adeptów sztuki kulinarnej. Dlatego też kontynuowany będzie autorski konkurs kulinarny Roberta Sowy o tytuł „Kulinarnego talentu 2013″. Nie zabraknie cieszącego się popularnością Festiwalu Kuchni Greckiej, a w trakcie Polskiego Festiwalu Carvingu odwiedzający będą mogli poznać sztukę dekorowania potraw i stołów. Jak co roku bariści zademonstrują swoje umiejętności w zakresie parzenia kawy. Odbędą się także prezentacje nowości produktowych i sprzętowych dla sektora kawowego.

Targi EuroGastro już od 16 lat są miejscem spotkań i wszechstronnej prezentacji oferty sektora HoReCa. Ich ideą jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii, dzięki czemu w jednym miejscu można zobaczyć i nabyć wszystko, co jest potrzebne do prowadzenia biznesu. Podczas poprzedniej edycji swoją ofertę zaprezentowało 281 wystawców z 21 krajów świata. Każdego roku EuroGastro odwiedza ok. 20 tys. branżowych klientów z Polski i zagranicy.

 

Więcej informacji: STRONA INTERNETOWA TARGÓW

Twoja opinia