Z papryką przez świat

Lada dzień wiosna przyjdzie na dobre, a wraz z nią młode warzywa. Zanim to jednak nastąpi, urozmaicamy nasze menu tym, co już dziś jest dostępne.

Papryka bywa niedoceniania, a jej smak i możliwości kulinarne zadziwiają i mogą wprawiać w zachwyt niejednego smakosza. Daje się chrupać na surowo, faszerować, dusić, przerabiać na pikantne pasty i aromatyczne sosy. W wielu europejskich kuchniach pojawiają się potrawy, które swoje istnienie zawdzięczają właśnie papryce, a ich smak sprawia rozkosz każdemu, kto spróbuje.

Na południu Włoch warto wypróbować słoneczną peperonatę, w której pełna smaku papryka dusi się wraz z dojrzałymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, odrobiną octu winnego i aromatycznymi przyprawami. Węgrzy często dorzucają do swojej duszonej papryki kiełbaski lub parówki, a ponadto hojnie doprawiają pikantnością, która nam może wydać się porażająca. Francuzi, szczególni południowi, są dumni ze swojego ratatuja (ratatouille). Dorzucają do niego, poza papryką, cebulą, czosnkiem i pomidorami, także bakłażana lub cukinię, a często jedno i drugie.

Papryka duszona lubi towarzystwo innych warzyw, szczególnie pomidorów i cukini, nie pogardzi pikantnymi przyprawami. Równie dobrze smakuje zimą i latem. Paprykowe potrawy można jeść w formie samodzielnej potrawki lub z dodatkiem ryżu, choć jej słoneczny smak nie kłóci się ani z ziemniakami, ani z makaronem. To po prostu idealne warzywo na wiosenne wyczekiwanie.

Z papryką przez świat, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia