Zielona herbata

Nieubłaganie nadchodzi czas, gdy trzeba będzie radykalnie odsłonić ciało, tymczasem zimowe kulinaria sprawiły, że tu i ówdzie nieco go przybyło. To idealny moment, by zaprzyjaźnić się z zieloną herbatą.

Napar z zielonej herbaty ma wiele zalet i potrafi zaskoczyć nie tylko swym działaniem dietetycznym. Sprzyja ogólnej kondycji organizmu, wspiera nas w walce z oznakami starzenia, reguluje ciśnienie, oczyszcza i pobudza. Jest świetnym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy z powodu przepracowania brakuje energii lub zaczyna się sezon na przeziębienia.

Herbata bywa napojem bardzo oszczędnym, bo można ją parzyć trzykrotnie i nie traci ona przy tym na wartości. Niektórzy twierdzą wręcz, że drugie parzenie ma największą siłę oddziaływania na organizm. Jest przy tym znacznie smaczniejsze, bo napar ma łagodniejszy smak, pozbawiony goryczki, która przy pierwszym parzeniu jest bardzo intensywna.

Ale ten typ herbaty sprawdza się świetnie także w innych formach. W gorące dni świetnie smakuje w wersji schłodzonej, z lodem i cytryną. Lubi towarzystwo mięty i kardamonu. Pojawia się w lodach i herbatnikach. Potrafi zaskakiwać. Nadaje bardzo ciekawy, lekko cierpki smak deserom, na przykład galaretkom, lekkim musom i masom serowym. Oryginalnym pomysłem może być na przykład zielona panna cotta. Eksperymentatorzy mogą przyrządzić ryż z zieloną herbatą lub dalekowschodnią zupę z zielonej herbaty. Oryginalność gwarantowana.

Zielona herbata, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.