Zupa szczawiowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1/2 kg szczawiu1 i 1/2 l bulionu drobiowego150 ml kwaśnej śmietanycebula2 ogórki2 łyżki posiekanego koperku2 jajka ugotowane na twardołyżka cukru4 łyżki soku z cytrynysól, pieprz

Przygotowanie:

Szczaw opłukać, osuszyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Bulion drobiowy wlać do garnka, włożyć szczaw i cebulę, wymieszać, gotować około 15 minut. Wsypać cukier, dodać połowę soku z cytryny, zmiksować. Posypać koperkiem, przyprawić solą i pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić na noc do lodówki. Ogórki zetrzeć na tarce. Jajka drobno pokroić. Zupę zagotować, przyprawić do smaku, posypać jajkami i ogórkami.

Zupa szczawiowa, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia