Angielski Christmas Pudding
SKŁADNIKI:Pudding:
1/2 szklanki brandy25 dag masłapo 1/4 szklanki brązowego i białego cukru3 jajka1 szklanka mąkipo 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika25 dag tartej bułki150 ml mleka3/4 szklanki sułtanek1.5 szklanki koryntek1 szklanka daktyli3/4 szklanki suszonych morelipo 2/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej i migdałów
Sos:
750 ml śmietany 36-proc.1/4 szklanki brandy1 laska wanilii6 żółtek5 łyżek cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE:Christmas Pudding dojrzewa całe dwa miesiące. Ale jeśli zamiast jednego wielkiego puddingu zrobisz parę malutkich, zdążysz jeszcze na te świętaBakalie zalej brandy i odstaw na całą noc. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbijaj jajka, ciągle ucierając. Dodaj bakalie i resztę składników. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy. Przygotuj płótno o wymiarach 1×1 m. Zanurz we wrzątku, odciśnij, oprósz mąką. Pośrodku ułóż kulę z przygotowanego ciasta i bardzo ciasno zawiąż. Pudding włóż do dużego garnka z wrzątkiem, gotuj 4,5 godziny. Wyjmij, osącz, ostudź, włóż na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem podgrzej we wrzącej wodzie (45 minut), odcedź (15 minut) i rozwiń. Zrób sos: podgrzej śmietanę z brandy i rozkrojoną wanilią. Utrzyj żółtka z cukrem. Mąkę utrzyj z mlekiem. Żółtka zalej przecedzoną ciepłą śmietaną, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia (nie zagotuj!). Pudding pokrój jak tort, podawaj z sosem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje