Australijskie burgery

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 mała cebulagruboziarnista sól raz świeżo zmielony pieprz700 gram mielonej chudej karkówki wołowej4 bułki obsypane sezamem4 duże jajka ugotowane na miękkoketchup oraz sos barbecuepokrojone, ugotowane burakiliście sałaty rzymskiejoliwa do smarowania grilla

Wykonanie:

Nagrzej grilla do średnio wysokiej temperatury, nacierając go wcześniej oliwą. Pokrój cebulę na cienkie plastry, przypraw solą oraz pieprzem i grilluj aż będzie lekko przypieczona i chrupiąca (około 4 min na każdą stronę). Przerzuć na talerz. Mięso uformuj w 4 kotleciki z obu stron przyprawiając je solą oraz pieprzem. Grilluj około 4 min z każdej strony, aby były średnio krwiste. Na grillu połóż przekrojoną bułkę i grilluj przez chwilę. Następnie na każdej bułce połóż kolejno: Burgera, jajko, grillowaną cebulę, wybrany przez Ciebie sos, buraki oraz sałatę.

Wskazówki:

Cebulę oraz Burgery możesz grillować na żeliwnej patelni do grillowania lub na grillu. Po przygotowaniu cebuli umyj grilla, następnie nasmaruj oliwą i dopiero grilluj Burgery.

Twoja opinia