Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i smażoną wołowiną

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

200 gram makaronu ryżowego1 ? kg polędwicy wołowejgruba sól i mielony pieprz2 łyżki oliwy z oliwek300 gram pieczarek, pokrojonych w plasterki2 ząbki czosnku, posiekane900 gram bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki octu ryżowego2 marchewki, pokrojone w cienkie paski? kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej2 dymki, pokrojone na cienkie plasterki1 szklanka kiełków fasoli

Wykonanie:

W misce umieścić makaron ryżowy, zalać wrzątkiem na 5 do 10 minut. Odcedzić gdy będzie przezroczysty i lekko twardawy, odstawić.Wołowinę starannie natrzeć solą, pieprzem i olejem. Smażyć w rozgrzanym garnku z grubym dnem na złoty kolor, przez około 3-4 minuty, z każdej strony. Przełożyć na talerz. Do garnka dodać łyżkę oleju, grzyby i czosnek. Smażyć kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Następnie do garnka dodać sos sojowy, bulion, ocet oraz 2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać z marchewką, kapustą, dymką i kiełkami fasoli. Wołowinę pokroić pod kontem na cienkie plasterki. Do każdej miseczki włożyć makaron i całość zalać wywarem z warzywami, podawać z kawałkami wołowiny na wierzchu.

Twoja opinia