Baba drożdżowa z rodzynkami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:1 kg mąki,30 dag cukru,0.5 l stopionego masła,15 żółtek,0.5 l mleka,8 dag drożdży,0.5 kieliszka rumu,5 dag migdałów,15 dag rodzynków,skórka pomarańczowa,0.5 laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,sól.Przygotowanie:0.75 szkl. mąki zaparzyć 0.5 szkl. wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie – piec ok. 1 h w gorącym piekarniku.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.