Baba kokosowa – bez pieczenia
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
35 dag herbatników,10 dag wiórków kokosowych,20 dag cukru pudru,12 dag masła,sok z 0.5 cytryny,3 łyżki kakao,do wysmarowania pergaminu: masło.
Przygotowanie:
Do rondelka wlać 0.75 szkl. wody, wsypać kakao, połowę cukru pudru i zagotować, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia. Herbatniki rozkruszyć drobno, wsypać do zimnego syropu i wymieszać. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Wciąż ucierając, dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Arkusz pergaminu posmarować masłem, rozwałkować na nim herbatnikowe ciasto, równomiernie posmarować masą kokosową i zwinąć (bez pergaminu). Owinąć pergaminem i wstawić do lodówki co najmniej na 3 h. Zastudzoną roladę pokroić w plastry.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje