Baba staropolska z kurkumą

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

500 g mąki pszennej, 0.5 szkl. mleka, 0.5 szkl. cukru, 1 kostka masła, 12 żółtek, 60 g rodzynek, 60 g drożdży, 60 g smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 2 kieliszki spirytusu, sól, 0.5 łyżeczki kurkumy.

Sposób wykonania:

Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 h. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wyrabiać ok. 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z kurkumą i przez chwilę wyrabiać. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnić do 1/3 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w 0.75 wysokości, piec 50 – 60 min. w temp. ok. 180°C.

Twoja opinia