Barszcz wigilijny z uszkami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

barszcz:? 65 dag buraków? 2 dag suszonych borowików? pęczek włoszczyzny? cebula? 1 l bulionu? listek laurowy? 10 ziarenek pieprzu? 2 ziarenka ziela angielskiegouszka:? żółtko? 2 dag suszonych borowików? 15 dag mąki? cebula? łyżka masła? jajko? łyżeczka tartej bułki

Sposób wykonania :

Przygotować zupę: grzyby namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody.Buraki pokroić w plastry, włoszczyznę na kawałki, cebulę w słupki. Zalać bulionem, dodać grzyby razem z wodą oraz przyprawy. Gotować 20 minut, przyprawić do smaku. Zrobić uszka: grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, 3 łyźek zimnej wody i szczypty soli. Posiekać grzyby i cebule, usmażyć na maśle, dodać tartą bułkę i żółtko, przyprawić. Ciasto rozwałkować, powycinać kwadraty (4 cm). Pośrodku każdego ułożyć porcję farszu, złożyć w trójkąt i skleić. Docisnąć do siebie rogi trójkątów, formując uszka. Gotowat około 10 minut, osączyć.Podawać w barszczu.

Barszcz wigilijny z uszkami, 4.7 out of 6 based on 616 ratings

Twoja opinia