Batoniki czekoladowo – kokosowe

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

340 gram drobno mielonych ciasteczek (mieszanka kruchych ciasteczek czekoladowych oraz herbatników lub ciastek owsianych)

? szklanki cukru

? szklanki masła, roztopionego

1 filiżanka orzechów pekan

1 szklanka kawałków posiekanej mlecznej czekolady

400 gram skondensowanego mleka słodzonego

1 ? szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Blachę o wymiarach około 40 na 25 centymetrów posmarować wodą, a następnie wyłożyć pergaminem do pieczenia i odstawić.

W dużej misce wymieszać razem pokruszone ciasteczka, cukier oraz masło do połączenia składników. Całość rozłożyć równomiernie w brytfance lekko dociskając. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na 20 minut.

Schłodzone ciasto posypać równomiernie orzechami pekan i czekoladą. Wierzch polać mlekiem skondensowanym i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10-15 minut, do momentu, aż wiórki będą uprażone i lekko złociste. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół, a następnie na prostokątne batoniki równej wielkości.

 

 

 

 

Twoja opinia