Bharwa Parantha- placek z indyjskiej mąki z warzywami
Składniki:
100 g mąki Atta1 duży ziemniakZielona fasolka szparagowa ciętaGroszek zielonyMarchewka w kostceSólPieprzKurkuma (Haldi)MasłoSzklanka wodyFani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli
Sposób przygotowania:
Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok.Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi (odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam ?woreczek? z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka ?wprasowały? się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 ? 4 mm.Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta ? żadną inną!Na rozgrzaną ? suchą ? patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę ? czynność powtarzamy.
Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.
Autorem przepisu jest szef kuchni Restauracji Ganesh.
Ganesh Express, ul. Grzybowska 61
Dzisiejsze wydarzenia i promocje