Biscotti z żurawiną i pistacjami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 ? szklanki mąki pszennej

1 ? szklanki mąki kukurydzianej

? łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczki grubej soli

6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

2 duże jajka

1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

1 szklanka suszonej żurawiny

1 szklanka posiekanych pistacji

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Masło umieścić w dużej misce i kilka razy zamieszać. Dodać do niego cukier i ubić przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka stale mieszając.  Do masy wrzucić całą mąkę, zmniejszyć obroty miksera i starannie zmiksować. Dodać skórkę z cytryny, żurawinę oraz pistacje i wymieszać przy pomocy łyżki. Z gotowego cista uformować ?bochenek? i umieścić go na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 ? 35 minut, aż ciasto będzie rumiane i lekko popękane na górze. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przestudzone ciasto pokroić przy pomocy ząbkowanego noża na kromki, które następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180 st. C. po 7-9 minut z każdej strony, aż lekko zbrązowieją.

 

 

 

 

 

Twoja opinia