Biscotti z żurawiną i pistacjami
Składniki:
1 ? szklanki mąki pszennej
1 ? szklanki mąki kukurydzianej
? łyżeczki proszku do pieczenia
? łyżeczki grubej soli
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka posiekanych pistacji
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średniej misce wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Masło umieścić w dużej misce i kilka razy zamieszać. Dodać do niego cukier i ubić przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka stale mieszając. Do masy wrzucić całą mąkę, zmniejszyć obroty miksera i starannie zmiksować. Dodać skórkę z cytryny, żurawinę oraz pistacje i wymieszać przy pomocy łyżki. Z gotowego cista uformować ?bochenek? i umieścić go na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 ? 35 minut, aż ciasto będzie rumiane i lekko popękane na górze. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przestudzone ciasto pokroić przy pomocy ząbkowanego noża na kromki, które następnie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180 st. C. po 7-9 minut z każdej strony, aż lekko zbrązowieją.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje