Bób z mulami
SKŁADNIKI:
1 kg bobu1 kg muli6 łyżek oliwy1 ząbek czosnku1 cytryna1/2 łyżeczki kminku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 listek laurowy1 szklanka wytrawnego białego winatymianekrozmarynświeża kolendrasólpieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mule wyszoruj szczoteczką i kilka razy wypłucz. Umyty bób wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty, odcedź i obierz z łupinek. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć po pół łyżki suszonego tymianku i rozmarynu, zmiażdżony czosnek i listek laurowy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj mule, wlej wino. Przykryj i podgrzewaj 5 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem. Mule wyjmij z muszli. Pozostałą oliwę podgrzej na patelni, dodaj bób, sól i pieprz, duś przez 5 minut. Bób wymieszaj z mulami. Danie podawaj polane sosem z duszenia muli, posyp papryką, kminkiem i świeżą kolendrą. Przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny i muszlami
Dzisiejsze wydarzenia i promocje