Bogracz
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej1/2 kg cebuli1/2 kg ziemniaków50 g smalcu4 ząbki czosnkupapryka słodka i ostra w proszku (po dwie łyżeczki)3 świeże żółte lub zielone papryki3 duże pomidory3 marchewki2 pietruszki1 papryczka chilli1 łyżeczka kminku200 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją, wsyp paprykę w proszku i wymieszaj. Dodaj mięso i obsmaż, uważając by nie spalić papryki. Dolej szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki, drobno posiekaną chilli oraz kminek. Duś na niewielkim ogniu, w międzyczasie podlewając winem. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje